Ooit woonde ik zelf in een flat. Slechts vier hoog. Met altijd een smerige portiek. Niemand die zich daarvoor verantwoordelijk voelde. Die was niet van ons. En ook de woningbouwvereniging bekommerde zich er niet om. Soms, als het echt te gortig werd, trok je er van pure ellende zelf een bezem door, maar meestal was het een stoffige, vieze bende. Dit is zeker niet het geval in de regio waar objectleidster Fettie Sterk namens Vlietstra Schoonmaak, de schoonmaak van diverse panden verspreidt door Leeuwarden coördineert.
Portieken van voornamelijk woningbouwverenigingen, maar ook van VVE, worden hier wekelijks bijgehouden, zodat alles er keurig, netjes en fris uitziet. Een schone entree voor wie de flat betreedt. ‘Ik doe dit werk al bijna 25 jaar’, zegt Fettie. ‘Voor diverse opdrachtgevers deden we dit werk al van voordat ik bij Vlietstra in dienst kwam, dus ik denk wel dat we iets goed doen’, klinkt het eufemistisch. Met name in de wijk Bilgaard staan veel portiekflats die door de mensen van Vlietstra Schoonmaak, onderdeel van Novon Schoonmaakdiensten, wekelijks worden schoongemaakt en schoon gehouden. Flats van vier, zeven, of zelfs twaalf etages hoog. De zorg voor de properheid van de portieken (en liften) is door woningbouwverenigingen uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf. Eentje die volgens Fettie ‘kijkt met de ogen van de bewoners’. Een belangrijk onderscheidend vermogen.
‘We hebben als missie om doelbewust schoon te maken, rekening houdend met de leefomgeving van de mensen.’ Concreet betekent dit dat, als een schoonmaker de portiek binnenkomt, niet maar ‘domweg’ doet wat op de planning staat. ‘Als de schoonmakers zien dat de trappen of de lift, die op de rol staat om gereinigd te worden, netjes en schoon zijn, pakken ze iets anders op.’ Ze noemt het ‘kijken met de ogen van de bewoners’. ‘Als we gewoonweg doen wat op de rol staat, zal de bewoner juist de vuile ramen, die dan niet gedaan worden, opvallen. Dus: pakken we die vuile ramen aan, ook al staat dat voor die dag niet op de planning.’ Zo verzorgen de schoonmakers van Vlietstra Schoonmaak het stukje ‘niemandsland; daar waar niemand woont’. En ook vergeten ze de buitenkant van de portiek niet. ‘Ze snoeien wel eens een hegje, ruimen afval op dat tussen de struiken ligt, of halen even het onkruid aan de voorzijde van de portiek weg, zodat het er weer netjes uitziet.’
Naast het coördineren van de werkzaamheden en het inplannen van de menskracht, is Fettie ook verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van het juiste materiaal en middelen zodat de schoonmakers hun werk goed en verzorgd kunnen uitvoeren. ‘We denken graag mee’, vertelt ze. ‘Contact met de klant vinden we erg belangrijk. Goed en schoon werk leveren is daarbij een pre. We zijn gewoon de beste’, zegt ze met een brede lach. ‘We houden van korte lijntjes. Is er iets, dan ben ik altijd bereikbaar. Bij klachten – want er gaat ook heus wel eens iets mis of niet zoals gewenst – ben ik er en los ik het snel op. Desnoods pak ik zelf de dweil als er even geen schoonmaker voor handen is.’ De dienstbaarheid, de service en het dienstenpakket van Vlietstra Schoonmaak wordt dan ook erg gewaardeerd, weet ze. ‘Dat zien we aan de lange relatie die we met bestaande klanten hebben. Met menigeen doen we al zaken van voor mijn tijd. En ik ben al bijna 25 jaar voor Vlietstra – waarvan 23 jaar in deze functie – werkzaam.
‘We hebben als missie om doelbewust schoon te maken, rekening houdend met de leefomgeving van de mensen’
Naast de schoonwerkzaamheden in de diverse portiekflats en het theater in Sneek, coördineert Fettie ook de schoonmaakwerkzaamheden voor studentenonderkomens in de Friese hoofdstad. ‘Al zeven jaar lang, twee keer per jaar, pakken we met één ploeg schoonmakers ruim vierhonderd studentenkamers aan. Een hele klus, want man, man, man, wat zijn dat een vieze kamers…’
Dit artikel is gepubliceerd in het Regiolokaal van februari 2022.